Var Silvia en kvinna av folket?

Man säger ju att Victoria och Daniel skriver svenska historia den dagen de gifter sig eftersom han är en man av folket och hon ändå får behålla sin drottningtitel. Men, var inte drottning Silvia en kvinna av folket? Eller var hon adlig? Kan det vara skillnad på ifall det är en drottning eller kung som gifter sig vilka regler och titlar som sätts? //Josefine

HERMAN: Ja, Silvia var en kvinna av folket, hon var inte adlig. Då hon gifte sig med kungen var det första gången sedan Erik XIV:s dagar på 1560-talet, som en svensk kung gifte sig med en kvinna av folket. Det var alltså riktigt historiskt den gången också. Eftersom Carl XVI Gustaf var kung då han gifte sig, kunde han själv bestämma vem han skulle gifta sig med och en kungs hustru är alltid drottning. Victoria är kronprinsessa och måste enligt lagen ha både kungens och regeringens tillstånd att gifta sig. En regerande drottnings man kan inte bli kung, han är bara drottninggemål, men får titeln prins. Då Victoria gifter sig med Daniel är det åter igen historiskt, eftersom det är första gången i vår historia som vi har en kronprinsessa och hon dessutom gifter sig med en man av folket. Ingen vanlig svensk man har blivit hertig och prins sedan medeltiden.